Barszcz czerwony wigilijny! Burak w świątecznym wydaniu… i nie tylko!

Sałatka z pieczonych buraków

Czas przygotowania: 45 minut

Porcja dla 6 osób

Składniki:

  • 5 małych buraków
  • 1 Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Naturalnie smaczne! Knorr
  • 3 garście rukoli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 10 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
  2. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
  3. Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch musztardę francuską i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.


Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

Czas przygotwania: 90 minut

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • 1 wędzona sieja
  • 7 g Przyprawy szlachetnej do wieprzowiny Knorr
  • 1 cebula szalotka
  • 3 buraki (małe)
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • tymianek
  • 1 ogórek świeży
  • 100 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 10 g kawioru czarnego
  • 200 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Wędzoną sieję obierz, aby uzyskać samo mięso. Dodaj drobno pokrojoną szalotkę, posiekane jajko, posiekane zioła oraz trochę oliwy. Dokładnie wymieszaj i dopraw.
  2. Buraki umyj, posyp szczyptą cukru oraz Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej je pozostałą oliwą i octem balsamicznym tak, aby buraki pływały w płynie. Piecz w temperaturze 150 stopni przez 2 godziny. Wyjmij buraki, wystudź, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
  3. Zagotuj wodę z octem i pozostałym cukrem. Odstaw płyn do wystudzenia. Ogórka pokrój w cienkie plasterki i zamarynuj w przygotowanym słodko-kwaśnym roztworze przez 1 godzinę.
  4. Na talerzu układaj na przemian plasterki ogórka i buraka. Na wierzchu połóż tatar, udekoruj kawiorem i ziołami.

Kotlety mielone z buraczkami

Czas przygotwania: 60 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 Fix Kotlety mielone Knorr
  • 40 g bułki tartej
  • 400 g buraków
  • 2 jabłka
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g Zasmażki błyskawicznej jasnej Knorr
  • tłuszcz roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Fix kotlety mielone Knorr wymieszaj z wodą zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Następnie połącz go z mielonym mięsem i wyrób dokładnie rękoma.
  2. Uformuj owalne kotlety i panieruj je w bułce tartej.
  3. Kotlety smaż z dwóch stron na złoty kolor. Patelnię przykryj i smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Ostudzone buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Jabłka obierz i także zetrzyj. Całość przełóż na lekko rozgrzaną patelnię. Dopraw cukrem, pieprzem i odrobiną soli. Skrop sokiem z cytryny.
  5. Smaż kilka minut, mieszając do momentu, gdy buraki będą gorące. Dodaj dwie łyżki zasmażki Knorr i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Kotlety mielone podawaj z buraczkami i ziemniakami.

Strony: 1 2