Domowe grillowanie na szóstkę – kilka sprawdzonych trików, by dania z rusztu były jeszcze smaczniejsze

Kalendarzowa wiosna zaczyna się już w marcu, lecz dla wielu osób prawdziwą inauguracją tej pory roku są majowe weekendy. Od teraz na stole królują grillowane specjały, na które wielu z nas czekało długie miesiące. Nie trzeba nawet sprawdzać prognozy pogody. Tego typu przysmaki można przyrządzić w czterech kuchennych ścianach albo na tarasie. Sezon grillowy będzie trwać tak długo, jak tylko chcemy!



Niezrównany aromat potraw z grilla potrafi rozbudzić apetyt. Stęskniliście się za soczystymi stekami i żeberkami, pikantnymi skrzydełkami albo pieczonymi ziemniaczkami? Zorganizowanie grillowania nie wymaga długiego planowania, dalekich wyjazdów czy dostępu do ogromnej przestrzeni. Wiele sprzętów, np. grill elektryczny, nadaje się do użytku nawet w domu lub na balkonie. Do zrobienia grillowanych frykasów nie potrzeba też szczególnej okazji. Posiłek w gronie najbliższych w zupełności wystarczy. Bardzo atrakcyjna odmiana od potraw, które na co dzień pojawiają się na stołach w porze obiadu. Samo przygotowanie smacznego jedzenia z rusztu nie stanowi problemu. Warto jednak poznać kilka trików szefa kuchni Knorr, dzięki którym dania będą wyjątkowo aromatyczne i soczyste, a ich przyrządzenie nieskomplikowane.

Nieźle nadziane, czyli sekrety szaszłyków

Szaszłyki cieszą się dużym wzięciem. Nic dziwnego – z różnorodnymi i kolorowymi składnikami wyglądają naprawdę atrakcyjnie. Do tego każda porcja może być wypełniona najróżniejszymi smakami. Jakie produkty warto wykorzystać do zrobienia szaszłyków? Te, które lubicie najbardziej. Świetnie sprawdza się mięso drobiowe, ale też wieprzowa karkówka i polędwiczki. Dla bardziej wymagających i cierpliwych szefów kuchni polecamy mięsne rarytasy z wołowiny i baraniny, które będą musiały spędzić na ruszcie kilka minut więcej. Miłośnicy wykwintnych smaków mogą z powodzeniem sięgać po krewetki, surimi, filety z tuńczyka i łososia. Jeśli weźmiecie na warsztat delikatne kawałki mięsa, dobrze będzie owinąć je plasterkami boczku. Skutecznie ochronią grillowane smakołyki przed wysuszeniem.

Czym urozmaicić szaszłyki? Warzywne dodatki są nieodzowne. Cebula i papryka to od dawna punkty obowiązkowe. Bardzo dobrze sprawdzą się także cukinia, pomidorki koktajlowe, ananas, brzoskwinia i figi. Grzyby są mile widziane, ale nie tylko pod postacią popularnych pieczarek. Boczniaki wspaniale urozmaicą ucztę. Podobnie zresztą jak wędzone sery. Pamiętajcie, by wszystkie składniki kroić na kawałki podobnej wielkości. Nie powinny być również zbyt małe – pod wpływem wysokiej temperatury i tak trochę się skurczą. Patyczki do szaszłyków, zanim umieścicie na nich jedzenie, zanurzcie na chwilę w wodzie. Ten prosty zabieg sprawi, że nie spalą się one podczas grillowania. Tę sztuczkę polecamy przetestować przy okazji degustacji szaszłyków z kurczakiem i ananasem, które prędko nie znikną z Waszego grillowego menu.

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka z grilla Knorr
  • 1 świeży ananas
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 80 ml sosu sweet chilli
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • patyczki drewniane do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój paprykę, ananasa i mięso z kurczaka w kostkę wielkości 3 cm. Posiekaj drobno natkę kolendry. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
  2. Połącz Przyprawę do kurczaka z grilla Knorr z oliwą z oliwek oraz wędzoną papryką w proszku. W tak przyrządzonej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. Po kwadransie ponabijaj na patyki naprzemiennie przygotowane składniki – mięso, paprykę i ananasa.
  4. Szaszłyki porozkładaj na rozgrzanym grillu i smaż, obracając je z każdej strony, przez około 15 minut. Gotowe danie podawaj z sosem sweet chilli, posypane kawałkami kolendry.


Gadżety mistrza grillowania

Wybór odpowiednich produktów na grilla to podstawa. Planując grillowanie, zwykle trzymamy kciuki za ładną pogodę. Na nią co prawda nie mamy wpływu, ale tylko od nas zależy ułatwienie sobie zadania przyrządzenia niezrównanych przysmaków. Wystarczy rozgrzany piekarnik albo patelnia grillowa, by ulubione potrawy przygotować w domu – nawet deszcz i zawierucha nie będą straszne i nie staną się powodem do rezygnacji z grillowanych pyszności.

Przede wszystkim o posiłku należy pomyśleć trochę wcześniej, by zdążyć zamarynować mięsne i warzywne specjały w ziołach i innych dodatkach. Zapas serwetek na stole obowiązkowy. By nic nie zakłóciło posiłku na tarasie lub balkonie, napoje warto serwować w szklankach lub słoiczkach z przykryciem, dzięki którym żadni intruzi w postaci owadów nie dostaną się do lemoniad, soków, kompotów, mrożonych herbat. Do samego grillowania przyda się kuchenny pędzel, który pozwoli pokryć cienką warstwą oliwy szaszłyki, warzywa i mięsa. Wszystko po to, by zachowały soczystość. Szczypce do poruszania nimi, gdy znajdą się już na ruszcie, też okazują się wybawieniem. Są wygodne w użyciu – nie trzeba martwić się o dotkliwe poparzenia lub ryzyko upuszczenia posiłku na ziemię. Ze względu na to, że utrzymanie czystego rusztu bywa problematyczne, grillowane specjały poleca się umieszczać na aluminiowych tackach. Ryby doczekały się już specjalnych koszyczków, dzięki którym ich delikatne mięso nie rozpada się. Warto wykorzystywać także folię lub papiloty. Tak, te ostatnie nie służą wyłącznie do modelowania szałowej fryzury. Z szefem kuchni Knorr przekonacie się, że kaszanka z grilla w papilotach będzie wyglądać naprawdę efektownie.

Kaszanka z grilla w papilotach

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g kaszanki
  • 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  • 150 g pikantnego ketchupu
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych wędzonych śliwek
  • 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Kaszankę oczyść ze skóry i wymieszaj z posiekanymi ząbkami czosnku, majerankiem, kawałkami śliwki, podsmażonymi półplastrami cebuli oraz jabłkiem pokrojonym w kostkę. Dopraw Przyprawą do grilla Knorr oraz ketchupem.
  2. Pozawijaj kaszankę z resztą dodatków w pergamin, a następnie owiń całość w folię aluminiową. Papiloty grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie pod przykryciem przez około 30 minut.


Zioła i przyprawy – gwarancja smaku

Bez nich nawet najlepsze mięso i najświeższe, najbardziej jędrne warzywa nie smakowałyby tak dobrze. Bez marynaty ani rusz! Jak wybierać i tworzyć udane kompozycje? Z pewnością nie obejdzie się bez uniwersalnych dodatków, które zazwyczaj pojawiają się w domowych zapasach przyprawowych. Czosnek, bazylia, oregano, zioła prowansalskie i słodka papryka to absolutny must have. Są niezwykle aromatyczne, a jednocześnie nie zdominują smaku innych składników (pod warunkiem, że nie zostaną użyte w ilościach hurtowych).

Rozmaryn często jest kojarzony jako niezastąpiony dodatek do dziczyzny. Pasuje także do wołowiny, jagnięciny oraz wieprzowiny. Co ciekawe, dodany do węgla może pomóc odstraszyć komary, które potrafią negatywnie wpłynąć na nastrój każdego posiedzenia przed domem. Wracając do jedzenia… Zapasem chili i papryczek jalapeno powinni dysponować wszyscy fani pikantnych smaków. Orientalnego charakteru daniom nadaje swojski kminek w połączeniu z ziołowym pieprzem, cynamonem oraz kurkumą. Idealnym towarzystwem dla grillowanych ryb są koperek, szalotka, limonka, skórka z cytryny lub pomarańczy, pieprz cayenne i estragon. Z dodatkami do marynaty można zaszaleć. Znakomicie sprawdza się miód, dzięki któremu mięsne kąski wyglądają jeszcze bardziej kusząco. Musztarda nadaje ostrości, którą można z łatwością kontrolować przez wybór konkretnego rodzaju. Za sprawą masła orzechowego skomponujecie zestawy idealne dla amatorów słodko-słonych smaków. Gotowi na eksperymenty? Przygotowaliśmy dla Was przepis na żeberka marynowane miodem i burbonem – palce lizać!

Żeberka marynowane miodem i burbonem

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka Przyprawy do grilla Knorr
  • 4 łyżki miodu
  • 30 ml burbonu
  • otarta skórka z 2 limonek
  • sok z 2 limonek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chili w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso i osusz je papierowym ręczniczkiem. W naczyniu wymieszaj burbon, miód, skórkę i sok z limonki, posiekane ząbki czosnku, Przyprawę do grilla Knorr, chili oraz sos sojowy.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj żeberka. Przykryj mięso folią i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
  3. Następnie ułóż żeberka na rozgrzanym grillu i piecz je przez około 20 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas obracać mięso na drugą stroną. Resztę marynaty dodawaj do żeberek w trakcie grillowania.