Sezon na grzyby czas-start

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

Najwięksi amatorzy grzybobrania są skłonni wstawać bladym świtem, by wybrać się do lasu na poszukiwania swoich ulubionych frykasów. Od lasu dzieli Was wiele kilometrów? Nic nie szkodzi! W sklepach i na targach też jesteście w stanie upolować apetyczne kąski, dzięki którym kuchnie i jadalnie wypełnią się niezrównanym aromatem. Nawet pospolita pieczarka, przygotowana we właściwy sposób, może zamienić zwykły obiad w wykwintny posiłek. Macie ochotę na więcej? Poznajcie nasze przepisy!

Grzyby z tradycjami

W polskich kulinariach leśne grzyby od wieków zajmują ważne miejsce. Na przestrzeni lat zajadali się nimi wszyscy, nawet królowie! Z racji tego, że dostępne były tylko przez kilka miesięcy w roku, popularne stało się ich suszenie. Nic tak nie dodaje charakteru tradycyjnemu bigosowi, jak garść pachnących grzybów! Danie sprawdza się nie tylko podczas hucznych obchodów Świąt Bożego Narodzenia. Pierogi lub uszka z grzybami to receptury, o których warto pamiętać także poza przygotowaniami do uroczystej kolacji wigilijnej. Zastanawiacie się jak podać grzyby w bardziej codziennym wydaniu? Łazanki to potrawa, która się nie starzeje. Można zajadać się makaronami przyrządzanymi na modłę włoską, ale powrót do łazanek sprawi ogromną przyjemność każdemu smakoszowi. Grzyby pasują do najróżniejszych dań mięsnych, w tym zrazów, gulaszu i polędwiczek wieprzowych. Sos grzybowy wzbogaci i uszlachetni smak dowolnej porcji mięsa, która pojawi się na talerzu. Podobnie zadziała w przypadku placków ziemniaczanych. Czy są z nami amatorzy krokietów? Te chrupiące kąski fenomenalnie smakują z grzybowym nadzieniem. Jednocześnie są fantastycznym sposobem na przygotowanie tradycyjnego dania, ale w wersji wegetariańskiej. Możecie być pewni, że proszone obiady i przyjęcia zakończą się pełnym sukcesem, gdy grzyby zagoszczą w menu. Postawcie na klasykę dań jednogarnkowych: strogonow na szybko to jeden z ulubionych patentów szefa kuchni Knorr na smaczne i efektowne danie z grzybami.

Strogonow na szybko

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 kwaszonych ogórków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 300 ml wody
  • 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Mięso wymieszaj z musztardą i odstaw na jakiś czas do zamarynowania. Grzyby pokrój w cząstki.
  2. Olej rozgrzej na patelni i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki.
  3. Cebulę i grzyby połącz z mięsem oprószonym mąką. Wszystko usmaż, co jakiś czas mieszając.
  4.  Następnie wlej wodę i wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Rozmieszaj i duś całość do momentu, aż sos zgęstnieje.
  5. Na koniec dodaj kwaszone ogórki pokrojone w paski. Danie podawaj z pieczywem.

Zupy, zupy i jeszcze raz zupy!

Zupę pieczarkową zna chyba każdy. Jest szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki potrzebne do jej wykonania można kupić nawet w niewielkim, osiedlowym sklepiku. Doskonale smakuje z makaronem, ryżem albo grzankami. Nadchodzącą wielkimi krokami jesień potraktujcie jako okazję do testowania kolejnych smakowitych receptur. Po co ograniczać się do jednego przepisu? Kuchnia nie znosi monotonii! Dlaczego jeszcze warto stawiać na grzybowe zupy? Okażą się nie tylko pysznymi przystawkami przed obiadowym daniem głównym. Możemy zaryzykować stwierdzenie, że w niejednym domu staną się pomysłem na gorącą kolację, który szybko nie wyjdzie z mody. Jak zatem wykorzystać pachnące grzyby? Zacząć możecie od pieczarkowej, ale zadbajcie o dodatki, które odmienią jej spowszedniały wizerunek. Możecie podać ją z wędzonym boczkiem, mięsnymi pulpecikami lub przygotować na bazie ciemnego piwa. Nie miejcie oporów przed dodaniem do niej innych rodzajów grzybów, chociażby uwielbianych borowików.

Jesteście gotowi na bardziej złożone eksperymenty? Do zup fantastycznie pasują wspomniane prawdziwki oraz podgrzybki. W roli zupy na stołach mogą wystąpić grzybowe, wegetariańskie flaczki. Nawet osoby, które zwykle nie unikają mięsa, będą prosić o dokładki. Wypróbujcie również krem z borowików na winie, czyli prostą, szybką, ale wykwintną zupę grzybową.

Krem z borowików na winie

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 5 dag suszonych borowików
  • 1 opakowanie Kremowej zupy borowikowej Knorr
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 250 g ugotowanego makaronu typu wstążki
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Borowiki ugotuj w wodzie, a następnie pokrój je na kawałki.
  2. Na wywarze powstałym z gotowania grzybów przyrządź Kremową zupę borowikową Knorr. Do całości dolej wino i gotuj razem jeszcze przez 10 minut.
  3. Na koniec dodaj do zupy śmietankę. Zupę serwuj z ugotowanym wcześniej makaronem i posypaną natką pietruszki.

Grzybowe rewolucje

O tradycyjnych daniach kuchni polskiej zostało już trochę powiedziane. Czas zatem na nieco bardziej nowatorskie spojrzenie na kulinaria, bo leśne rarytasy śmiało można dorzucać do dań egzotycznych. Istnieje tyle różnorodnych gatunków grzybów, że bez trudu dopasujecie je do potraw z najróżniejszych stron świata. Skoro była mowa o zupach, nie sposób pominąć wyśmienitego japońskiego ramenu – koniecznie z boczniakami, które zdobywają w Polsce coraz większe uznanie. Leśne grzyby mogą pierwszorzędnie współgrać z innymi azjatyckimi specjałami. Przygotujcie je w formie sałatki z dodatkiem ryżu, mięty, kolendry, trawy cytrynowej, chili, soku z limonki i sosu sojowego. Mniam!

Apetyczne kurki warto wykorzystać jako nadzienie do tarty na kruchym spodzie. To z kolei potrawa inspirowana kulinariami francuskimi. Macie ochotę na śródziemnomorskie klimaty? Słynna włoska polenta z sosem z borowików zamieni się z prostej przekąski w wybitny specjał. Dla głodnych wrażeń polecamy grzybowe risotto, którym śmiało można pochwalić się nawet podczas wystawnego bankietu. Grzyby pasują do każdej okazji, więc wykorzystajcie sezon jesienny w najpyszniejszy możliwy sposób.

Grzybowe risotto

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 300 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto
  • 30 g suszonych borowików
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 2 łyżki Oregano z Turcji Knorr
  • 50 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Zalej gorącą wodą suszone borowiki i odstaw je na około 10 minut do momentu, aż nasiąkną. Następnie pokrój grzyby w paski.
  2. Parmezan zetrzyj, a cebulę drobno pokrój. Kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr rozpuść w gotującej się wodzie.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku. Wrzuć cebulę, grzyby i smaż je przez około 2 minuty. Po tym czasie wsyp ryż. Smaż, aż zrobi się szklisty. Wszystko zalej winem i gotuj do odparowania płynu.
  4. Powoli wlewaj bulion do risotto. Gotuj przez około 25 minut, aż zrobi się kremowe. Na koniec dodaj mascarpone, oregano oraz parmezan.