Tortilla pszenna

Tortilla – rodzaj płaskiego, okrągłego placka o średnicy od 6 do 30 cm, z masy lub mąki kukurydzianej albo pszennej, stosowanego jako pieczywo i baza do innych potraw. Podstawowe Dania Meksykańskie

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy (lub pół na pół z masłem)
  • 1 szklanka bardzo ciepłej/gorącej wody

Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne.
Przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić na pół godziny (by ciasto ‚odpoczęło’ i nie kurczyło się podczas wałkowania).

Po tym czasie ciasto podzielić na 17 równych części, z których uformować kulki. Ponownie odłożyć na około 15 minut, przykrywając folią.

Każdą z przygotowanych kulek wałkować po kolei, bardzo cienko do otrzymania średnicy około 20 – 22 cm (podsypujemy delikatnie mąką). Kłaść na rozgrzaną patelnię, piec na średniej mocy palnika. Smażyć (bez tłuszczu) z obu stron.
Tortille odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni pojawi się wiele pęcherzyków powietrza, tortilla się napuszy, a pod spodem pojawią się jasnobrązowe plamki. Jeśli plamki mają zbyt ciemny kolor zmniejszyć moc palnika i odwrotnie jeśli zarumienianie będzie trwało zbyt długo, zwiększyć moc palnika.

Podawać ciepłe, podgrzewając je w mikrofali przez około 20 sekund i trzymając pod przykryciem.