Wkrocz w Nowy Rok w pysznym stylu! Najlepsze noworoczne przepisy na smaczny obiad

Z pewnością większość z nas ma jakieś noworoczne postanowienia. Najczęściej dotyczą one utraty wagi, rzucenia różnorodnych nałogów, zmiany pracy i osiągania wyższych zarobków. Czasem też pragniemy zmienić coś w naszym żywieniu. Może wprowadźmy do jadłospisu więcej warzyw albo nieznane nam dotąd składniki? Bądźmy otwarci na eksperymenty oraz odkrywanie nowych zapachów. Potrzebujecie inspiracji? Proszę bardzo. Na co macie ochotę? Warzywa strączkowe, tofu, a może kalmary? Zapraszamy!

Strąk do strąka

Warzywa strączkowe są jedną z podstaw kuchni roślinnej. Mają bardzo dużo białka, zawierają też składniki mineralne i witaminy oraz dostarczają nam błonnika. Najbardziej znani przedstawiciele warzyw strączkowych to Jej Wysokość Fasola, Król Groch oraz Książę Bób, którzy rządzą na wielu stołach w naszym kraju i nie tylko. Z drugiej strony coraz częściej o uznanie zabiegają również soja czy ciecierzyca, którym niejedna gospodyni nadała już szlacheckie tytuły.

Mimo to wielu z nas nie do końca docenia rolę i znaczenie warzyw strączkowych. Dzieje się tak m.in. dlatego, że jesteśmy niewolnikami swoich przyzwyczajeń, a te budzą konkretne skojarzenia: jak fasola i groch to tylko zupa, a jeżeli fasolka szparagowa to z bułką tartą. Tymczasem z tego rodzaju roślin powstają smaczne pasty kanapkowe i hummusy. Z kolei z dodatkiem ciecierzycy, białej czy szparagowej fasoli można przygotować lekką sałatkę. Bardzo dobry jest też np. wegetariański pasztet z soi. A co powiecie na obłędnie pyszne klopsy z ciecierzycy z warzywnym makaronem?

Klopsiki z ciecierzycy i makaron warzywny

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 5

Składniki:

  • 300 g ciecierzycy namoczonej w wodzie
  • 1 opakowanie Naturalnie Smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek chili
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1.  Pokrój marchewkę i pietruszkę w cieniutkie plastry.
  2. W maszynce do mielenia mięsa zmiksuj: namoczoną ciecierzycę, dwa ząbki czosnku, ser feta, chili i natkę pietruszki. Do otrzymanej masy dodaj ziarna sezamu i nasiona chia, kmin rzymski, bułkę tartą i jajko.
  3. Z dokładnie wymieszanej masy uformuj kulki o średnicy 2-3 cm. Smaż je na pataleni z rozgrzaną oliwą.
  4. Wlej do garnka około 100 ml wody, dodaj pomidory z puszki i Naturalnie smaczne! Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr. Do przygotowanego w ten sposób sosu dodaj podsmażone klopsy.
  5. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć posiekany ząbek czosnek, a następnie przygotowane wcześniej plastry warzyw. Smaż je dopóki się nie zagrzeją. Tak przygotowany makaron warzywny wyłóż na talerz i serwuj z porcją sosu z klopsami.

Wege bez tajemnic

Wegetarianie rezygnują z niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu pojawiają się pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony oraz mnóstwo warzyw i owoców. A kiedy w odstawkę idzie mleko i jego przetwory, wymienia się je na kapustę, natkę pietruszki, orzechy laskowe, fasolę czy sezam. Natomiast miejsce tłuszczów zwierzęcych zajmują te roślinne, czyli oleje (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, rzepakowy) lub oliwa z oliwek. Nie brakuje przy tym osób, które głoszą, że dieta wegetariańska jest nudna. A przecież to nieprawda! Rezygnacja z mięsa nie oznacza monotonii. Wegetarianie mają do dyspozycji szereg zamienników. Mięso może zastąpić: soja, soczewica, groch, fasola czy też tofu.  Żądnym wiedzy i ciekawym świata wyjaśniamy, że tofu to twaróg z mleka sojowego. Nie ma on własnego, wyróżniającego smaku, a podczas przyrządzania przyjmuje smak innych produktów. To jednak nie jego wada a wprost przeciwnie – zaleta. Dlaczego? A no dlatego, że w prosty sposób można nadać tofu dowolny aromat i konsystencję, w tym formę zbliżoną do mięsa. Wystarczy sięgnąć po warzywa i sos. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. Na dzisiejszy obiad Szef Kuchni marki Knorr poleca przyrządzić tofu burger.

Wegetariański burger z tofu

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 150 g twardego tofu
  • 4 bułki do hamburgerów
  • Sos słodko – kwaśny Knorr
  • 4 liście sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule dymki
  • 80 g kiełek fasoli mung
  • 100 g ananasa z puszki
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka Imbiru z Nigerii Knorr
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj sos sojowy z przyprawami, sokiem z cytryny i dwiema łyżeczkami oleju.
  2. Pokorojone na 4 plastry tofu umieść w marynacie na około godzinę.
  3. Obraną i wypłukaną dymkę pokrój w piórka. Odsącz ananasa i drobno go pokrój w kostkę, a paprykę w paski.
  4. Tofu smaż z każdej strony przez 8 minut na rozgrzanym oleju.
  5. Przekrojone na pół bułki delikatnie podgrzej na suchej patelni. Na spód bułki położ 2 liście sałaty, tofu, paprykę i kiełki.
  6. Zagotuj sos Słodko-kwaśny Knorr, dodaj ananasa i dymki, następnie całość zagotuj. Bułkę z dodatkami polej sosem, a całość przykryj druga połową.

Morskie opowieści na talerzu

Mieszkańcy innych, zwłaszcza nadmorskich krajów już dawno odkryli, jak przyjemne dla podniebienia są owoce morza. Anglicy przepadają za koktajlem z krewetek. Natomiast w jadłospisie Greków czy Hiszpanów znajdziemy… ośmiornice. A Francuzi? Oni gustują np. w homarach.

W Polsce frutti di mare nadal dla wielu osób stanowią egzotyczną zagadkę. Dzieje się tak m.in. dlatego, że są one trudno dostępne. O ile zaopatrzenie się w mrożone krewetki nie stanowi problemu, to np. małże, ostrygi czy kalmary dostaniemy w dużych supermarketach lub bezpośrednio od dostawców. Z drugiej strony warto poszukać tych rarytasów, bo, kiedy odpowiednio je przyrządzimy, z ulubionymi ziołami, czosnkiem, chili i warzywami zaskoczą, nas feerią znakomitych smaków. Gorąco zachęcamy do wypróbowania leczo z chorizo i kalmarów.

Leczo z chorizo i kalmarów

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Leczo z chorizo i kalmarów

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 300 g kiełbasy chorizo
  • 1 opakowanie Fix Leczo Knorr
  • 300 g kalmarów
  • 400 g pomidorów pelatti
  • 2 cebule białe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 szczypta pieprzu Cayenne
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1.  Obierz chorizo i pokrój w talarki, a kalmary w pierścienie.
  2. Pokrój w kostkę pomidory, a cebulę w piórka. Czosnek rozgnieć, a tymianek oskub z listków.
  3. Na rozgrzanej oliwie smaż pokrojoną kiełbasę, cebulę, czosnek oraz kalmary. Wsyp zawartość opakowania Knorr i wymieszaj z pomidorami w zalewie.
  4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Następnie dodaj listki tymianku i przez około 5-8 minut duś na małym ogniu. Dopraw pieprzem cayenne i solą. Serwuj z pieczywem.